Crna Tamjanika

Cena: 1.200 RSD
  • crvene boje
  • miris na ratluk od ruže, bosiljak, tamjan…
  • ukus nesvakidašnji koji se ne može uporediti sa nijednim drugim vinom i ne može se lako zaboraviti
  • Alk 14,5% g/l 6,0

OPIS PROIZVODA

 

Crna Tamjanika

Crna Tamjanika je muskatna sorta grožđa koja vodi poreklo sa Južnog Balkana, da bi se 1565 godine pod nazivom Rosenmuskateller počela spominjati u Južnom Tirolu (I). Površine pod zasadima ove vrlo retke sorte se mogu samo nagađati, ali je sasvim sigurno da ih nema puno. Crna Tamjnika je autohtona sorta Negotinske Krajine, i sa oko 10 hektara vinograda pod ovom sortom ne zaostaje puno za Južnim Tirolom (I) gde se pod zasadima Crne Tamjanike nalazi oko 30 hektara dok u celoj Italiji je zasađena na oko 58 hektara. Takođe se sreće i u Elsass-u (F) na oko 50 hektara površine pod imenom Muskat des Roses Noir ili Muskat Rosa. Rosenmuskateller se sreće u Burgenland-u (A) na površine od oko 15 hektara.

Vina Crne Tamjanike mogu biti polu suva ili suva, kao i od svake crne sorte grožđa mogu se praviti Crvena i Roze vina. Negotinska Krajina je poznata i po Rujnom vinu koje se spominje u pesmama o Hajduk Veljku, najvećem junaku ovog kraja, a to je baš vino Crne Tamjanike. Vina su Rujna (Crvena) a ne Crna kako se obično nazivaju vina drugih crnih sorti koje se gaje u Negotinskoj Krajini.

U vinu Crne Tamjanike pored mirisa ruža sreću se začinski i voćni mirisi: bosiljka, maline, jagode… tako da se savršeno slaže sa čokoladnim desertima kao i sa kolačima od svežeg voća. Kao suvo vino perfektan je pratilac jelima sa ribom i mekanim sirevima.

Vinarija Mikić

slični proizvodi

Srbija

Sl. Rečka BB

19313 Negotin

Austrija

Petzoldstraße 14

4600 Wels

U bačvi vina skrivena su mnoga čuda